Klovneriaa arjen keskellä!

Viime syksystä lähtien olen keskittynyt klovnerian tutkimiseen arjessa ja tämä on ollut hyvin kiinnostava matka. Olen laittanut nenää useita kertaan päähän esimerkiksi kotona keskellä arkista elämää ja olen saanut huomata, että se vaikuttaa positiivisesti ja avaavasti sekä omaani, että toisten olotilaan. Jotenkin huomaan, että klovnin mielentila on arkisempana ilmennyksenäkin avara ja toisenlainen, kuin arkinen itsensä ilmentäminen. Ihan kuin saisi lisää työkaluja käyttöönsä. 

Olemme keskittyneet arkisten asioisten työstämiseen klovnerian avulla myös Mahdollisuuksien Tilan klovniyhteisön tapaamisissa. Nämä teemat ovat liittyneet mm.oman idiotismin tutkimiseen, arjen leikittämiseen ja uusien asenteiden löytämiseen arjessa. Edellä mainitut asiathan eivät toisaalta kuulosta millään tavoilla arkisilta, mutta ilmenevät kyllä arjessa. Meillä jokaisella on asenteita itseä tai elämää kohtaan, joita voi toisinaan olla paikallaan vähän kyseenalaista ja joille toisaalta voi myös vain nauraa, kun niistä tulee tietoiseksi. Klovneria on hyvä keino muuttaa oman mielen kokoomapistettä juuri sen verran, että se voi avata ihan uusia näkymiä omaan elämään. 

Ruuti-klovni on päässyt kommentoimaan myös tieteellistä tutkimusta, jota teen tällä hetkellä sosiologian oppiaineeseen Tampereen Yliopistossa. Voisi melkein sanoa, että klovnin suusta kuulee totuuden ja tämä onkin yksi aspekti liittyen klovneriaan, jota on hyvä vaalia. Klovni on lapsenkaltainen, rehellinen, aito ja vilpitön olento, jota sanoo helposti mitä ajattelee ja tuntee, niin kuin tuntee ja se on kaikki tosi terveellistä ihmiselle. Tutkimuksen maailmassa olen löytänyt Erwing Goffmanin kasvojen esittämisen käsitteen ja voin jo tässä kohtaa paljastaa, että yksi suurimmista oivalluksistani ja ehkä teeseistäni on se, että klovnina ihmisen on jotenkin helpompi olla vapaa omien kasvojen esittämisen tavoista. Saamme olla jollain tavalla nenä päässä vapaampia, koska olemme jo jollain tavalla nenän päähän laittaessa antautuneet omalle hölmöydellemme, eikä meillä ole niin paljon suojeltavaa. Tämä on kiinnostavaa ja vapauttavaa. 

Tänä keväänä saimme klovniyhteisöön uusia neniä aina Ranskasta asti!






Kommentit

Suositut tekstit